SALOMON ULTRA PIRINEU - a Skyrunner® Ultra sorozat fináléja2015. szeptember 17. (csütörtök) 19:38 - biga

Terepfutóktól lesz hangos ezen a hétvégén a spanyolországi Bagá település és környéke, hiszen szombat reggel hét órakor rajtol a Salomon Ultra Pirineu ami a Skyrunner® Ultra sorozat ötödik, egyben befejező állomása. Ezt a verseny második alkalommal rendezik meg ezen a néven, az elődje az Ultra Cavalls del Vent volt, ami erős nemzetközi versennyé nőtte ki magát a nagy nevek által. Új név, hosszabb, nehezebb pálya. A múlt évben a 85 km helyett már 110 km-t és 6800 m szintemelkedést kellett a versenyzőknek teljesíteni. A hétvégén is ez vár az 1000 indulóra a Cadí Moixeró Nemzeti Parkban kijelölt pályán. 

A kérdés az nemzetközi szinten is, hogy a 2014-es versenyt megnyerő, idén is induló Luis Alberto Hernando - Nuria Picas párost, legyőzi e a Kilian - Emelie kettős?

Luis Alberto Hernando egy igen sikeres évet tudhat magáénak de egyben fárasztót is. A Transvulcania győzelem után az IAU által rendezett terepfutó VB-n második, a Mont-Blanc Marathon 80k-n szintén második helyen végzett illetve alig telt el pár hét az UTMB-n elért nagyszerű második helye óta, tehát azt nem mondhatjuk, hogy friss lábbal áll rajthoz. Ennek ellenére eséllyel száll harcba a győzelemért.
Kilian Jornetet nem kell bemutatni senkinek, hiszen a katalán csodagyerek bárhol indul, mindig győzelemre tör. 2012 után tér vissza a Pireneusok ezen részére, akkor megnyerte a Cavalls del Ventet. A Hardrock győzelme óta ahol pályacsúcsot futott, nem indult hosszabb versenyen, inkább a hegyekben mászott, futott. Jelen helyzetben talán ő a favoritja a versenynek, de ez majd szombaton délután kiderül.
Ha egészséges akkor az egyik legjobb ultrás. Miguel Heras az utóbbi pár évben folyamatosan sérülésekkel küzd, az UTMB-n is kiszállt. Kérdéses, hogy milyen állapotban áll rajthoz, neki egy dobogó már ajándék lenne ebben az erős mezőnyben.

122_2_800.jpg

Az olasz Franco Collénak ez az év a felemelkedésről szól. Az elitbe találta magát, miután megnyerte a Mont-Blanc Marathon 80 km-es versenyét illetve legutóbb az amerikai kontinensen a The Rut 50k-t. Kihagyta a UTMB-t, lemondta a Tor des Geants-ot és az utolsó pillanatban nevezett a versenyre. Dobogóra esélyes, de harcban lehet a győzelemért.
Francesc Solé a múlt évben második lett Luis Alberto mögött és mivel hazai pályán versenyez, megnehezítheti a "nagyok" dolgát. Rajthoz áll még a spanyol Jessed Hernandez és Miguel Caballero, a kanadai Yeray Durán valamint a marokkói Zaid Ait Malek. A kis marokkóinak inkább a "rövidebb" 40-50 km körüli távok fekszenek, kérdés, hogy meddig bírja majd a tempót.

122_1_800.jpg

A nőknél is nagy csatára lehet számítani a dobogó legfelső fokáért folytatott küzdelemben. Nuria Picas hazai pályán fut hiszen néhány kilométerre lakik a verseny helyszínétől és 2011 óta minden évben győztesként távozott Bagából. Néhány hete az UTMB-n hamar kiszállt így volt ideje rápihenni a 110 km-re.
Emelie Forsberg az eddigi négy Skyrunner Ultra versenyt (Transvulcania, Ice Trail Tarentaise, Tromsø, The Rut 50k) megnyerte az évben, tehát már csak ez a verseny hiányzik neki a tökéletes szezonhoz. Nagy csatát fognak vívni Nuriával a győzelemért.
A nepáli Mira Rai idén robbant be a terepfutás mezőnyébe, és a Salomon futója épp az ilyen hosszú távokat szereti. Nagy harcban lesznek a dobogóért a spanyol Anna Comet-tel, aki meglepetésre második lett Emilie Forsberg mögött a Transvulcanián. 

A kérdések adottak, a válaszokat szombat délután megtudjuk. A rajt szombat reggel hét órakor, élő közvetítés ITT az iRunfar oldalán.

A verseny hivatalos oldala

Fotók: ultrapirineu.com

Vissza