Ajánló - Matterhorn Ultraks2015. augusztus 20. (csütörtök) 06:43 - biga

A versenyt 2005 óta rendezik Matterhornlauf néven és már akkor is olyan neveket lehet felfedezni az indulók között mint Lizzy Hawker, Anna Frost, Rickey Gates illetve Jo Gray. A nagy áttörést, mind népszerűségben mind az indulók számának növekedésében a 2013-as év jelentette amikor a rendezvény bekerült a Skyrunner® World Series eseményei közé. Ettől az évtől fogva Matterhorn Ultraks néven van jelen a terepfutás világában. A most hétvégén megrendezésre kerülő versenyen már több táv közül lehetett választani, a vertikálon keresztül egészen a 46K-ig, ami a Skyrace sorozat utolsó előtti állomása. 

117_1_800.jpg

A nőknél a tavalyi győztes és egyben a pályacsúcsot tartó (5:18:43) amerikai Stevie Kremer ott lesz a rajtnál és szeretné megismételni a múlt évi sikerét. Nem lesz könnyű a dolga, mert a spanyolok igen erős sorral érkeznek. A sorozat harmadik helyén álló Maite Maiora és a Zegamán az első három helyen végző Azara Garcia, Paola Cabrerizo, Oihana Kortazar négyes komoly versenyre késztetheti az amerikai lányt. Az olasz Elisa Desconak az előző évben be kellett érnie itt egy második helyezéssel és szeretne előre lépni, végül a szintén amerikai Megan Kimmel sem akar lemaradni a dobogó legfelső fokáért folytatott harcban. Tehát izgalmas 48 kilométernek nézünk elébe.

117_3_800.jpg

A férfiaknál sem lesz másképp, hiszen a tavalyi aranyérmes Zaid Ait Malek is duplázni szeretne, de ez most kisebb csoda lenne. A sorozat jelenlegi első három helyezettje az olasz Tadei Pivk, a spanyol Manuel Merillas és a román Ionut Zinca mind ott lesznek a rajtnál illetve a brit Tom Owens is aki jelenleg az ötödik. Versenyben lesznek még a spanyol Jessed Hernandez és Aritz Egea, a marokkói Hassan Ait Chaou is. A győztes valószínűleg innen kerül majd ki, de akármikor feltűnhet egy új arc aki szeretné beírni magát a terepfutás nagykönyvébe. Kérdés még, hogy Kilian Jornet 2013-ban felállított pályacsúcsát (4:43:05) sikerül e megdönteni?

Rajt Zermattból, augusztus 22-én szombaton reggel 7:30-kor. A táv 48 km, 3600 m szintemelkedéssel.

A verseny hivatalos oldala

Fotók: iancorless.org, zermatt.ch

Vissza