Les Templiers 20152015. október 22. (csütörtök) 08:53 - biga

Lassan vége a versenyszezonnak, de van még pár megmérettetés amit magasan jegyez a terepfutó társadalom. A franciák egyik legfontosabb versenye a Les Templiers ahol mindig nagy nevek szállnak harcba a végső győzelemért. Nem utolsó sorban csapatversenyt is rendeznek, a hazaiak a „világ” ellen felállásban. Az idei évben a francia az amerikai és az európai csapat mellett már a japán és dél-afrikai egységek is képviselik magukat. A matek egyszerű, a három legjobb eredménye számít a végelszámolásnál.

125_1_800.jpg

De nézzük, kik rúghatnak labdába az egyéni versenyben. A pálya  75 km hosszú, 3400 m szintemelkedéssel, tehát nem a legnehezebb, de a tempó annál erősebb. A férfiaknál a múlt évi győztes Benoit Cori távollétében a szintén francia Sylvain Court lehet az egyik befutó, hiszen a hazai pályán lesz illetve a tavalyi évben második volt itt. Xavier Thevenardot az Asics csapat egyik legismertebb futója is a rajtlistán van de egy héttel a verseny előtt azt nyilatkozta, hogy nem érzi magában az erőt az UTMB után, így sajnos nem lesz ott az indulók között. Ott lesz viszont az amerikai Alex Nichols aki a győzőtt a Red Hot Moab 55k-n, a Marathon du Mont Blanc 80k-n, a Pikes Peak Marathonon illetve a Speedgoat  50k-n pedig a második volt. A svédek sztárja Jonas Buud aki már bizonyította, hogy nem csak aszfalton gyors, szintén ott lehet a dobogón, akár a legtetején is. A 100 km-es világbajnok (aszfalton) és Ultravasan 90k (5:45) győztes a múlt évi versenyen csak a 10 helyen ért be, idén javítani fog. Az amerikai Jared Hazen eddig csak otthon versenyzett, szép eredményekkel, közte egy Western States harmadik hellyel. Ez lesz az első tengerentúli erőpróbája, meglátjuk, hogyan szerepel majd. Az olasz Fulvio Dapit, a spanyol Tòfol Castanyer és Miguel Heras, illetve a francia Emmanuel Gault és Mickael Pasero ötösből bárki felérhet a dobogóra, ha jó napot fog ki.

125_2_800.jpg

A lányoknál az amerikai Ellie Greenwood lehet a favorit. Gyors és elszánt ebben az évben, amit egy Comrades hatodik hellyel bizonyított, valamint pár héttel ezelőtt futott 10 kilométeren egyéni rekordot. A franciáktól persze itt is többen szeretnének bizonyítani. Maud Gobert kétszer győzőtt már itt és a múlt évben a negyedik helyen végzett, tehát jól ismeri a pályát. Szintúgy a honfitársa, Anne-Lise Rousset aki a terebfutó VB-n negyedik volt illetve a 2014-es CCC-t megnyerte. Végül de nem utolsósorban a svájci Jasmin Nunige, aki hatszoros Swiss-Alpine, háromszoros Tour de Tirol győztes, valamint 2:39-es maratont futott 2013-ban, ott lehet a végelszámolásnál az eredményeit tekintve.

125_3_800.jpg 

A verseny rajtja vasárnap hajnalban negyed hatkor a francia Millau városából.

A verseny hivatalos oldala

Fotók: u-run.fr, Jocelyn Chavy, David Clifford Photography

Vissza